Schuldsanering heeft een aantal beperken voor jou

Het zitten in de schuldsanering heeft natuurlijk het grote voordeel dat na het hele traject jij schuldenvrij zult zijn. Maar daar moet je wel iets voor doen, het komt niet vanzelf naar jou toe. Er zijn veel verplichtingen bij het zitten in de schuldsanering die daardoor zorgen voor een aantal beperkingen gedurende de periode van het traject. Afhankelijk van de lengte van het traject, drie tot vijf jaar, zal ook gedurende deze periode gehouden moeten worden aan alle verplichtingen. Enkele verplichtingen zorgen voor wat beperkingen. Deze verplichtingen zullen gedurende het gehele traject nauwlettend gecontroleerd worden door jouw bewindvoerder.

Giften en extra’s zijn voor de schuldeisers

Een beperking die het gehele traject van toepassing is, giften en extra’s worden naar de boedelrekening overgemaakt. Een salarisverhoging zal ervoor zorgen dat de bewindvoerder een hogere afloscapaciteit zal toepassen. Als een familielid of kennis komt te overlijden en er wordt een erfenis gegeven, dan wordt ook dit naar de boedelrekening overgemaakt. Andere vormen van extra’s zijn: vakantiegeld, bonussen, belastingteruggaven en overige extra inkomsten. Alle vormen van extra’s en giften worden per direct naar de boedelrekening overgemaakt om zo de schuldeisers een hoger bedrag te kunnen terug betalen.

Je mag ook giften in de vorm van materiele spullen niet houden, een televisie of laptop wordt ook ingenomen. Luxe producten kun je ook zelf niet aanschaffen mocht dit mogelijk zijn. Dit zijn geen producten die nodig zijn voor het levensonderhoud en kunnen dus gebruikt worden om de schuldeisers mee af te betalen. Eigenlijk is het zo dat een financiële meevaller niet voor jou is, maar voor de schuldeisers. Per slot van rekening krijgen die schuldeisers nog geld van jou en zal jij dat op één of andere manier terug moeten betalen.

De eerste vijf jaar na het afronden van het traject zal er nog een andere beperking zich voordoen. Een BKR registratie zal ervoor zorgen dat je geen hyptoheek, lening of andere schuld kan maken. Het afsluiten van verzekeringen en leningen (in welke vorm dan ook) zal lastig zijn. Na vijf jaar zal deze BKR registratie niet meer vermeld worden en heb je helemaal geen beperkingen meer.

Geen mogelijkheid om te studeren tijdens de schuldsanering

Verder wordt je beperkt in het verbeteren van jouw scholing, je mag namelijk geen opleiding volgen. Ook mag je geen cursussen of andere plannen volgen die geld kosten. Dit zou namelijk de afloscapaciteit verlagen en dat is niet de bedoeling zijn. Verder wordt je misschien voor een deel beperkt in jouw vrijheid, de bewindvoerder kan ten allentijden een huisbezoek plannen en hoeft jou daar niet van op de hoogte te stellen. Het is natuurlijk relatief, de beperkingen zijn te overzien en alleen van toepassing tijdens het traject, van maximaal vijf jaar. Als je het hele traject doorlopen hebt kun je vervolgens de rest van je leven zonder beperkingen leven. Stel dat je niet in de schuldsanering zou zitten dan zou het misschien vele malen langer duren voordat de gehele schuld is afgelost.

Previous Article
Next Article