Klussend het nieuwe jaar in

2 min read

Het is geen geheim dat we dit jaar allemaal meer aan het klussen geslagen zijn. Maar al dat ‘doe-het-zelf’ klussen is niet altijd even makkelijk. Het kan een aardig doolhof worden met alle keuzes die er zijn. Wat voor gereedschap moet je nou gebruiken? Wat voor materiaal moet het van zijn? Lees vooral door om hier antwoord op te krijgen. 

Kwaliteit gereedschap gaat langer mee 

Het moet je niet vreemd in de oren klinken dat alles wat van betere kwaliteit is, simpelweg langer meegaat. Maar extra van belang is dit, als het gaat om het uitzoeken van gereedschap. Omdat je gereedschap op een intensieve manier gebruikt, wil je niet dat het snel stuk gaat. Veel mensen kiezen voor een bepaald merk met een wat uitgebreider assortiment. Als je hebt uitgevonden welk merk jij fijn vindt werken, kun je meerdere onderdelen van hetzelfde merk kopen. Professionals zijn vaak gebaat bij gereedschap van goede kwaliteit die lang meegaan. Ook als net beginnend klusser is het aan te raden gereedschap te kopen van een vertrouwd merk. 

Gebruik je dagelijks gereedschap? Dan kun je denken aan het gereedschap van Gedore. Het assortiment bestaat uit diverse tangen en verschillende formaten dopsleutels. Handig voor het losdraaien van bouten en moeren. Ook zou je kunnen overwegen om te gaan werken met een omschakelbare ratel, hierop kan je verschillende doppen bevestigen. Zo heb je één component die verschillende maten van bouten en moeren kan losschroeven. 

Moet je wat zwaarder werk verrichten? Dan is het beter dat je elektrische apparaten gebruikt. Deze hebben meer power dan handgereedschap. Helemaal makkelijk is dat er tegenwoordige talloze opties zijn voor draadloos gereedschapsapparatuur. Geen zin in allerlei snoeren? Accu gereedschap biedt dan een praktisch en goede oplossing. 

Schuren van oppervlakten

Bij het klussen ontkom je bijna niet aan schuren. Of het nou een plank of tafel is, het gebruik van het juiste materiaal hiervoor is van groot belang. Voor het schuren van oppervlaktes zijn er veel mogelijkheden. Hierbij is het handig eerst te bepalen of je liever gaat schuren met schuurpapier of met een schuurmachine. Niet iedereen heeft standaard een schuurmachine in de schuur staan. Gaat het om niet al te groot oppervlakte dan is hand schuurpapier een goede optie. Moet je een behoorlijk oppervlak schuren, dan is het raadzaam een schuurmachine aan te schaffen. Festool schuurpapier heeft verschillende korreldiktes in het assortiment. Voor het opschuren van een tafel gebruik je een wat lichtere korrel. Maar voor het verwijderen van een laag verf is een dikkere korrel nodig. 
Schuren geeft helaas altijd wel veel stof. Een goed stofafzuiging systeem is dan erg handig. Festool stofafzuiging biedt bijvoorbeeld een breed assortiment aan verschillende systemen. Klein en groot er zit voor ieder wat bij en altijd van topkwaliteit.