Help! Iemand maakt inbreuk op mijn merk

2 min read

Bij een uniek product of een zelfbedachte dienst, hoort natuurlijk een merk. Zo zorg je ervoor dat je jezelf onderscheid van andere concurrenten op de markt. Het is een onmisbare manier om te laten zien dat jij de uitvinder bent achter het idee en dat niemand dat van jou kan afpakken. 

Maar je loopt altijd de kans dat iemand toch probeert een claim te leggen op jouw merk. Als het merk geregistreerd staat bij een merkenbureau, kun je dit aangeven. Het enige wat je hoeft te melden is: “iemand maakt inbreuk op mijn merk”. Dit is een lastige situatie, maar als je jouw merk goed beschermd hebt, zal het merkenbureau ervoor kunnen zorgen dat niemand het kan claimen.

Wat kan er worden verstaan onder een merk?

Een merk is dus een manier om jouw producten en diensten te onderscheiden van die van anderen. De persoon die het merk heeft bedacht, is de enige persoon die dit op producten mag zetten en er spraak op mag maken. Ook ben je meteen de enige die het product of de dienst voor handelsdoeleinden mag gebruiken.

Merken kunnen in veel verschillende soorten voorkomen. Denk aan een plaatje van iets, een logo of een slogan. Woorden, letters en cijfers kunnen ook een groot deel uitmaken van een merk. Denk aan de letters ‘KFC’ voor het bekende restaurant, of de nummers in de naam van een auto. 

Ook melodieën kunnen kenmerkend zijn voor een bepaald bedrijf en hun diensten en producten. De bekende winkelketen Hema speelt bijvoorbeeld vaak een liedje af als je in de winkel rondloopt. Dit hoort echt bij het bedrijf en zal velen dan ook direct aan het warenhuis doen denken.

Wat moet ik doen bij inbreuk op mijn merk?

Wellicht vraag je je af; “Wat doe ik wanneer iemand inbreuk op mijn merk maakt?”. Misschien is dit wel gebeurd bij jou of wil je voor de zekerheid weten wat je hieraan kan doen. Staat jouw merk geregistreerd bij een merkenbureau? Dan ben je gegarandeerd van een goede bescherming van je merk. 

De verstandigste optie is om contact op te nemen met het merkenbureau. Samen kun je nadenken over de stappen die gezet moeten worden. De eerste stap is vaak het opsturen van een sommatiebrief naar de inbreukmaker en er zo voor te zorgen dat dit wordt gestaakt. Mocht dit niet gebeuren, kan je oppositie instellen.